Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä liittyen soteuudistuksen. Hanke on ollut koko vaalikautta määrittävä, ja sen aikataulu on joustanut moneen otteeseen. Seuraavaksi paketti menee perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Kiire alkaa kuitenkin tulla, taas.
Perustuslakivaliokunnassa on kuitenkin käsittelyssä kiireellisempiäkin asioita kuin sote. Eduskunnan päätöksellä ennen sotea perustuslakivaliokunta arvioi tiedustelupakettia, jonka tieltä perustuslakiakin muutettiin.
Tiedustelulaeissa on kyse siitä, kuinka viranomaisten tiedonsaantia parannetaan. Kysymys on lähinnä puolustusvoiminen ja suojelupoliisien tiedonsaannin helpottamisesta.
Meidän lainsäätäjinä on osattava rakentaa nämä lait niin, ettei viranomaisten ”urkkiminen” vaaranna perustuslaillista yksilön vapautta ja ettei niitä käytetä väärin.
Lain on myös turvattava, etteivät tiedustelun kohteet ja perusteuhat ole liian löyhästi määritelty vaan niistä löytyy selvät rajaukset ja on selvää missä ja kuinka tietoja voi käyttää. Pitää muistaa, että jo tälläkin hetkellä suojelupoliisilla on käräjäoikeuden päätöksellä oikeus tiedonhankintaan rikoksiin liittyen.
Isoja asioita ovat tiedustelumenetelmien tarkkarajaisuus ja kohdentaminen, tietojen vaihto ja luovuttaminen ulkomaille sekä tiedustelun kohteeksi joutuneiden oikeus saada tietää itseään koskevista yksityisyyden suojaan koskevien asioiden tarkastelusta.
Tämän myötä suojelupoliisin rooli kasvaisi oleellisesti. Siksi koko tiedustelutoimintaa valvomaan perustettaisiin tiedusteluvaltuutetun tehtävä. Sillä olisi oikeus niin aiheelliseksi katsoessaan keskeyttää tiedustelutoiminta, jonka katsoo rikkovan yksilön oikeuksia. Valtuutettu tarvitsee kunnon resurssit, sillä tapauksia tulee olemaan paljon.
Poliittista valvonta varten rakennettaisiin parlamentaarinen tiedusteluvalvontavaliokunta, mikä toimisi tiedon vartijana. Tämä monitahoisten lakien kokonaisuus on tarkoitus saada perustuslakivaliokunnassa ja muissa valiokunnissa käsitellyksi vielä tämän vuoden puolella. Tämä on johtanut tiiviisiin käsittelyaikatauluihin ja asiantuntijakuulemisiin. Muut asiat ovat saaneet odottaa.
Nyt sote-valiokunta on saanut valmiiksi kaikki kolme mietintöään koskien sote-lakeja ja sen uusia muutoksia. Mietintöjen sisältö on yhteensä yli 600 sivua. Kun perustuslakivaliokunta käy ne huolellisesti läpi, vie se aikaa. Meidän kansanedustajien on myös huolehdittava siitä, että eduskunnan arvovalta asioiden tärkeysjärjestyksen säätäjänä on sille kuuluvassa asemassa.
Veikkaan, että maakuntavaaleja odotellaan vielä ensi kevään jälkeenkin!
Kirjoitus on julkaistu Warkauden lehdessä 10.11.2018