Kansanedustajat Mikkonen, Mäkisalo-Ropponen ja Semi vaativat: Poikittainen junaliikenne on turvattava!

Savo-Karjalan kansanedustajat Krista Mikkonen (vihr.), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ja Matti Semi (vas.) ovat erittäin huolissaan junien poikittaisliikenteen tulevaisuudesta itäisessä Suomessa. Kansanedustajat jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen Joensuu–Jyväskylän ratayhteyden ja poikittaisliikenteen kehittämisestä. Liikenne- ja viestintäministeriön esityksessä rautateiden runkoverkosta ratayhteys Joensuu–Pieksämäki on jätetty kokonaan pois runkoverkosta, ja Pieksämäki–Jyväskylä -yhteys on profiloitu vain tavara-, ei henkilöliikenteelle.

–          Pelkäämme, että tämä viittaa siihen, ettei ministeriöllä ole halua tulevaisuudessa ylläpitää, saati kehittää poikittaisliikennettä Joensuusta Varkauden ja Pieksämäen kautta Jyväskylään ja Tampereelle, vaikka tarve sille on ilmeinen, Semi toteaa.

Kansanedustajat muistuttavat, että tällä hallituskaudella junavuoroja Joensuusta Pieksämäellä on jo vähennetty, eikä väliä liikennöivässä kiskobussissa riitä aina istumapaikkoja kaikille matkustajille.

–          Poikittaisyhteys Joensuusta Pieksämäen kautta Jyväskylään ja edelleen Tampereella on erittäin tärkeä erityisesti opiskelijoille sekä myös työmatkalaisille. Vaihtoehtoinen yhteys Jyväskylään Kouvolan tai Tikkurilan kautta on matka-ajaltaan yli tuplasti pidempi, Mäkisalo-Ropponen muistuttaa.

–          Raideliikenteeseen panostaminen on avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, kun liikennepäästöjä tulisi vähentää merkittävästi. Sujuvat junayhteydet kaupunkien välillä ja kuljetusten siirtäminen teiltä raiteille ovat tässä tärkeässä roolissa. Tämä vaatii poikittaisliikenteen nykyistä vahvempaa kehittämistä, ei sen näivettämistä, Mikkonen sanoo.

Runkoverkkoasetuksessa säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Runkoverkkopäätös toimii liikennejärjestelmän pitkäjänteisen suunnittelun lähtökohtana ja ohjaa liikennehankkeiden rahoitusta. Runkoverkon palvelutaso, kuten matkanopeuden vähimmäistaso on muuta rataverkkoa korkeampi.

Mikkosen, Mäkisalo-Ropposen ja Semin jättämä kirjallinen kysymyseduskunnan sivuilla: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_431+2018.aspx

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *