Takana kiireinen politiikan syksy

Julkaistu Warkauden Lehdessä 19.12.2015

Ensimmäinen syksy kansanedustajana on takana ja hallitus on pitänyt oppositiopoliitikon kiireisenä. Syksyn aluksi hallitus yritti leikata sunnuntai- ja ylityölisiä, mutta perui lopulta päätöksensä. Tästä erityinen kiitos kuuluu kaikille niille aktiivisille ihmisille, jotka lähtivät osoittamaan mieltään erityisesti pienituloisten vuorotyötä tekevien puolesta. Teidän ansioistanne hallitus tajusi viimein, että myös työntekijöitä on kuunneltava työehtojen muutoksista päätettäessä. Pakkolakipakettiin jäi kuitenkin valitettavasti edelleen esimerkiksi sairausajan palkan ja lomarahojen leikkaus. Nämäkin leikkaukset kohdistuvat kohtuuttomasti pienituloisiin.

Syyskauden lopulla vasemmistoliitto, demarit ja vihreät tekivät hallituksen työllisyyspolitiikasta välikysymyksen. Omassa puheenvuorossani nostin esiin huoleni siitä, että pitkäaikaistyöttömien osuus työnhakijoista on kasvussa. Mitä pidempää työttömyys jatkuu sitä vaikeampaa työllistyminen yleensä on. Yhtenä ratkaisuna ongelmaan esitin, että hallitus vauhdittaisi työllistymistä käyttämällä korjausvelkaan hallitusohjelmassa varattuja rahoja aiottua enemmän tulevina vuosina. Korjausvelkaan satsaaminen parantaisi nopeasti paitsi työllisyyttä myös vientiyritysten kilpailukykyä.

Suuri kysymys syksyn aikana on ollut myös hallituksen liikennepolitiikka, josta oppositio teki myös välikysymyksen. Itä-Suomessa ollaan oltu järkyttyneitä alueen raideliikenteen alasajosta. Talousarvioaloitteessa yritin saada junaliikenteen ostoista leikattuja rahoja takaisin. En voi ymmärtää, kuinka Itä-Suomen työttömyysluvut saadaan alas heikentämällä ihmisten mahdollisuutta liikkua. Työssäkäyvien lisäksi sujuva joukkoliikenne on tärkeä tietenkin myös lapsille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Ja miten käy ympäristön ja liikenneturvallisuuden, kun raideliikenne ajetaan alas ja liikenne maanteillä kasvaa?

Hallintovaliokunnan jäsenenä olen kiinnittänyt syksyn aikana erityisesti huomiota harmaan talouden torjuntaan ja poliisin riittämättömiin resursseihin. Itä-Suomessa poliisin resurssien puute konkretisoitui, kun Itä-Suomen poliisilaitos ilmoitti lokakuun lopussa, että viisi sen toiminta-alueen poliisiasemaa on sulkemisuhan alla. Poliisiasemien verkosto on pidettävä kattavana koko maassa, myös pitkien etäisyyksien Itä-Suomessa. Poliisin resurssipula uhkaa myös harmaan talouden tutkintaa. Vasemmistoliitto on monesti muistuttanut hallitusta siitä, että harmaaseen talouteen panostaminen maksaa itsensä monin kerroin takaisin. Vuonna 2014 valtion 20 miljoonan euron panostus harmaaseen talouteen tuotti 47,7 miljoonaa euroa.

Onneksi politiikassa on nähty myös toivoa paremmasta syksyn aikana. Hallitus joutui luopumaan hallintarekisterihankkeestaan opposition ja muiden aktiivisten toimijoiden painostuksen alla. Hallitus vetäytyi myös aikeistaan leikata sunnuntai- ja ylityölisiä sekä eläkeläisten asumistukea. Tämä antaa uskoa siihen, että oppositiossa todella voi vaikuttaa. Myös kunnilla on monissa asioissa valtaa siinä, miten hallituksen esitykset viedään paikallistasolla läpi. Tästä saatiin yksi esimerkki Varkaudessa. Sipilän hallitus päätti korottaa lähes 30 prosentilla sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen enimmäismääriä. Asiakasmaksujen suuruus kuuluu kuitenkin enimmäismaksujen rajoissa kuntien päätösvaltaan. Onneksi Varkauden valtuusto päätti aloitteestani olla käyttämättä Sipilän hallituksen korotusmekanismia.

Työ jatkuu joulun jälkeen. Nyt haluan toivottaa kaikille varkautelaisille rauhallista joulua. Jatketaan hyvää yhteistyötä taas ensi vuonna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *