Eduskunta jatkaa tänään työttömyysturvan aktiivimallin käsittelyä. Hallitus haluaa laskea työttömyyspäivärahaa 4,65 prosenttia, jos työtön ei ole ollut 65 maksupäivän aikana tarpeeksi aktiivinen työmarkkinoilla. Kansanedustaja Matti Semin mukaan aktiivimalli on todellista työttömien kyykyttämistä.
– Erityisen ongelmallisena näen aktiivimallin harvaan asutulla seudulla, missä työttömien mahdollisuudet osallistua työllistymistä edistävään palveluun tai toimintaan eroavat oleellisesti isompien kaupunkien tilanteesta. En voi kuin ihmetellä, miten tässä taataan työttömien yhdenvertainen kohtelu ja oikeus riittävään toimeentuloon koko maassa, Semi toteaa.
Työttömien rankaisemisen sijasta Semi toivoo, että eduskunta keskittyisi työllistymisen helpottamiseen.
– Työttömillä on monenlaisia esteistä edessään. Yksi merkittävä kysymys on päivärahojen maksun sujuvuuden parantaminen tilanteessa, jossa työtön ottaa tilapäistä työtä vastaan. Moni työtön törmää jatkuvasti byrokratiaan, kun päivärahojen maksu katkeaa ja maksut lähtevät uudelleen käyntiin vasta, kun uusi palkkatodistus on toimitettu kassalle, Semi sanoo.
Esimerkiksi naisvaltaisella kuntasektorilla on paljon sijaistyötä tarjolla. Kuntien palkanmaksujärjestelmä aiheuttaa suuria hankaluuksia ihmisten arkeen, koska sijaistyön vastaanottaminen voi tarkoittaa jopa kahden kuukauden rahatonta jaksoa. Ihmisille aiheutuu pitkiä rahattomia jaksoja, koska palkat ja palkanlisät maksetaan eri jaksoilla.
– Kaksi kuukautta on pitkä aika unettomina öinä miettiä, mistä saadaan rahat lasten talvivaatteisiin tai lääkemaksuihin. Me kaikki tajuamme, että tällaiset asiat eivät voi odottaa ensi kuuhun, Semi sanoo.
Lyhytaikaisten sijaisuuksien vastaanottamisen helpottaminen on oleellinen kysymys erityisesti nuorille, joille sijaisuudet tarjoavat arvokasta työkokemusta ja verkostojen luomista.
– Ilman tällaista kokemusta kiinnittyminen työelämään on äärimmäisen vaikeaa. Meidän on nyt keskityttävä näiden taloudellisten esteiden purkamiseen, jotta työllistyminen helpottuu koko maassa. Järjestelmän on joustettava, ei ihmisten kukkaron ja välttämättömien hankintojen. Aktiivimalli todistaa taas valitettavasti hallituksen työllisyyspolitiikan älyttömyyden. Työllistyminen ei parannu sanktiolla, vaan työllistymisen esteiden purkamisella, Semi toteaa.
Lisätietoja: Matti Semi, matti.semi@eduskunta.fi, 050 513 0688