Vasemmistoliitto puolustaa maksutonta koulutusta aina

Maksuton koulutus on yksi suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvon peruspilareista. Se on myös aina ollut vasemmistolaisen politiikan ytimessä. Tämä näkyy myös tämän hallituskauden päätöksissä, joista yksi tärkeimmistä on oppivelvollisuuden päivittäminen tähän päivään sekä maksuton toinen aste. Nämä ovat valtavia tasa-arvotekoja ja auttavat kaikkia lapsiperheitä myös taloudellisesti.

On todella huolestuttavaa, että esimerkiksi valtiovarainministeriö on viime aikoina useampaan otteeseen rummuttanut korkeakoulujen lukukausimaksujen puolesta. Tämä rikkoo räikeästi ajatusta yhdenvertaisista opiskelumahdollisuuksista.

Lukukausimaksuja on yritetty puolustaa mm. sillä, että lukukausimaksut voisivat tulla maksettaviksi vasta valmistumisen jälkeen ja vain siinä tapauksessa, että valmistuneen tulot olisivat kohtalaiset. Tällainen ajattelu on naiivia siinä mielessä, että siinä ei ollenkaan ymmärretä tai haluta ymmärtää, että opiskelijoilla on hyvin erilaiset taloudelliset tukiverkot ja tässä korkeakoulusta valmistuneen palkka on vain yksi ulottuvuus.

Tiedämme esimerkiksi, että opintolainaan suhtautuvat varauksellisesti erityisesti opiskelijat, jotka tulevat vähemmän rahakkaista taustoista. Tiedämme, että korkeakoulutuksen periytyvyys on viime vuosina ollut vahvistumaan päin. Lukukausimaksut vain kärjistäisivät tätä kehitystä. Tai miten maksuun tulevat lukukausimaksut sopivat yhteen tilanteessa, jossa on elätettäviä lapsia ja iso asuntolaina? Yhtälö kuulostaa varsinkin pienituloisista suvuista tuleville mahdottomalta.

Kaikkien elämässä eteen voi tulla myös yllätyksiä ja tässäkin maksuton koulutus on paras vakuutus.

Valitettavasti maksutonta koulutustakaan ei voi siis pitää itsestään selvänä, vaan sitä on edelleen puolustettava. Me emme tingi vasemmistoliitossa missään tilanteessa maksuttomasta koulutuksesta, jota puolustamme vahvasti kaikilla koulutusasteilla.

Aivan niin kuin aiempien sukupolvien vasemmistolaiset, me nykyisetkin haluamme antaa viestin, että kaikkien on voitava opiskella niin pitkälle kuin haluaa taustasta riippumatta. Me ymmärrämme, että opiskelijat tulevat hyvin erilaisista taloudellisista taustoista ja opiskelijoilla on myös erilaisia elämäntilanteita. Kenenkään ei pidä joutua ottamaan taloudellisia riskejä opiskeluiden takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *