Pidetään huoli vesistöistämme

Kävin juuri Heinävedellä tutustumassa Palokin koskien tilanteeseen. Kosket kahlittiin Outokummun kaivoksen voimantuotannon tarpeisiin 1960-luvun alussa rakentamalla pato ja Palokin pienvesivoimalaitos. Kaivos on suljettu jo 1980-luvulla.

Nyt olisi viimeistään aika purkaa myös pato.  Jos tässä onnistutaan, voimme palauttaa lohen nousun kudulle ja turvata Saimaan lohen ja taimenten säilyminen vesistössämme. Tämä olisi suuri ympäristöteko.  

Pato estää tällä hetkellä siis lohen nousemisen ja lisääntymisen. Pato murtamalla lohikalakannan elpyminen saadaan varmasti vauhtiin. Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen ja erittäin uhanalaisen järvitaimenen kannalta asia olisi olennaisen tärkeä, sillä Palokin koskialueet voisivat tarjota jopa 26 hehtaaria uutta poikastuotantoaluetta.

Tämä olisi siis vesistön lohikalojen säilymisen, kannan elvyttämisen ja niiden luontaisen elinkierron palauttamisen kannalta kriittistä. Kantojen paikallisesta elpymisestä meillä on rohkaisevia esimerkkejä jo muualta.

Vasemmistoliiton tavoitteena on ennallistaa vähintään 30 prosenttia heikentyneistä maa- ja vesiekosysteemeistä. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta välttämätön pelastaaksemme luonnon monimuotoisuuden ja järvilohien tulevaisuuden vesistöissämme. Lohikannan elpyminen on tärkeää myös alueen elinvoimalle.

Vasemmistoliiton tuoreen eduskuntavaaliohjelman tavoite on vesilain uudistaminen ensi vaalikaudella. Vesistöjen kunnosta vastaavien tahojen parempaa koordinaatioita tarvitaan. Virtavesien vapauttamista ja kunnostamista on edistettävä sekä tarpeettomia patoja ja muita vaellusesteitä poistettava. Vesivoiman tuotannossa on edellytettävä kalateiden rakentamista nykyistä järjestelmällisemmin, ja kalateissä on suosittava ensisijaisesti luonnonmukaisia ratkaisuja teknisten sijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *