Itä-Suomessa on menetetty liikaa nuoria työelämän ulkopuolelle

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokous alkoi tänään Kotkassa. Nostin puheessani esiin erityisesti itäsuomalaisten nuorten vaikean tilanteen.

Kaikki hyvinvointimittarit osoittavat, että itäinen Suomi on päätöksenteossa huomioitava nykyistä paremmin. Suomessa erityisesti itä- ja pohjoissuomalaiset lapset ja nuoret ovat syrjäytymisvaarassa.

Itäsuomalaisten nuorten syrjäytyminen ja pahoinvointi ovat hyvin pitkäaikaisia ongelmia. Erityisesti Sipilän hallitus teki nuorille karhunpalveluksen leikkaamalla rajusti koulutuksesta.

Ammatillinen koulutus ajettiin ahtaalle, ja leikkaukset korkeakouluihin ja vapaaseen sivistystyöhön vähensivät koulutustarjontaa myös Itä-Suomessa. Esimerkiksi Savonlinnassa jouduttiin lopettamaan opettajankoulutus, joka oli kouluttanut myös lähialueen nuoria jo vuodesta 1952.

Vasemmistoliiton johtama opetusministeriö sai hallituskauden alussa eteensä kovan urakan, kun menneisyyden lyhytnäköisiä päätöksiä oli ruvettava korjaamaan. Oppivelvollisuuden pidentäminen ja maksuton toinen aste ovat merkittävimpiä päätöksiä vuosikausiin.

Näistä myös turuilla ja toreilla tulee kiitosta erityisesti pienituloisilta perheiltä, joiden taloudelle maksuttomat opetusvälineet ovat olleet helpotus.

Hienoa on myös ammatillisen koulutuksen perusrahoituksen pysyvää 50 miljoonan korotus sekä Oikeus osata -ohjelma, jossa ammatillisen koulutuksen laadun parantamiseen on ohjattu 270 miljoonaa tällä vaalikaudella. Summalla on voitu palkata lisää opettajia ja näin ollen lisätä elintärkeää lähiopetusta.

Lisää toimia kuitenkin edelleen tarvitaan. Itä-Suomen toisen asteen koulutustarjonta kaipaa laajentamista ja lisää nuoria kiinnostavia linjoja. Tästä hyötyvät myös alueen yritykset, jotka kärsivät tällä hetkellä ammattitaitoisten työntekijöiden puutteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *