Vappupuhe 2022

Arvoisat kuulijat, hyvät toverit

Tänä vappuna elämme hyvin rauhatonta aikaa, siksi tämän vuoden vappua pitää juhlistaa rauhan ja solidaarisuuden päivänä!

Putinin hyökkäys Ukrainaan ja siellä syttyneen sodan jäljet ovat julmaa katseltavaa. Ukrainalaisten hätä ja avun tarve on suuri. Meidän on oltava auttamassa näitä hädänalaisia ihmisiä.

Toisaalta sodan vaikutus näkyy myös eduskunnan työssä. Meillä on päätös vauhdittaa Suomen omavaraisuutta energiantuotannossa lisäämällä vihreän siirtymän investointeja, millä nopeutetaan Suomen riippumattomuutta ulkomaisesta fossiilienergiasta. Esimerkiksi hallitus lisäsi TKI-panostuksia ja Suomen Akatemian tutkimushankevaltuutta pysyvästi 147 miljoonaa euroa. Myös panostuksia Suomen puolustukseen, kyber- ja rajaturvallisuuteen lisättiin tuntuvasti.

Tähän liittyen on noussut esille myös Suomen Nato-jäsenyys. Muun muassa tätä asiaa, mutta myös laajemmin turvallisuusympäristön muutosta käsittelevä ajankohtaisselonteko on tuotu eduskunnan käsittelyyn.  Olipa eduskunnan käsittelyn lopputulos mikä tahansa, tärkeintä on se, että ajankohtaisselonteko käsitellään huolella ja käsittelyssä käydään tarkkaan läpi Nato-jäsenyyden ja toisaalta sotilaallisen liittoutumattomuuden hyvä ja huonot puolet. On selvää, että ei ole olemassa Suomen kannalta täysin riskittömiä ratkaisuja.

Pitää muistaa myös se, että kokonaisturvallisuus ei ole pelkkä Nato-kysymys! Vaan se on laajempi asia. Meidän on tehtävä työtä kokonaisturvallisuutemme eteen. Tässä on katsottava turvallisuutta lapsen kehdosta vanhuuspäiviin saakka. Siinä meillä on paljon tekemistä niin sosiaalisissa ja sivistyksellisissä kysymyksissä kuin terveydenhuollon saralla.

Ja tätä työtä tehdään nyt esimerkiksi uusissa hyvinvointialueiden valtuustoissa. On tärkeää, että ne saadaan rakennettua niin, että hyvinvointipalveluiden perusta kestää ja saadaan palvelut kaikkien kansalaisten ulottuville!

Hyvät kuulijat

Koronakriisi on jäänyt Ukrainan sodan varjoon, vaikka tartuntoja syntyy edelleen. Tosin tartunnat kuitenkin ovat vähenemässä. Kuitenkin koronan vaikutukset talouteen vaativat elvytystoimia edelleen. On kiinnitettävä erityistä huomiota lasten ja nuorten hyvinvoinnin palauttamiseen.

Viestit lisääntyneistä nuorten ja lasten mielenterveysongelmista kertovat koronakriisin jälkitaudeista, mutta myös yhteiskunnan muista mielenterveyttä heikentävistä asioista. Meidän onkin mietittävä, miten rakennamme lapsille tärkeistä yhteisöistä, kuten kouluista ja harrastuksista sellaisia, että ne tukevat entistä enemmän kaikkien lasten mielenterveyttä.

On tosiasia, että koronakriisi on myös kasannut ongelmat samoihin perheisiin ja kasvattanut näin eriarvoistumista. On mitä suurimmissa määrin myös turvallisuuskysymys puuttua eriarvoistumiseen.

Kokonaisuudessaan koronakriisin hoitovelka on valtava. Tämän asian korjaamiseen tulee jatkossa satsata. Tämä siksi, että jälkihoito saataisiin kuntoon ja nuoret sekä myös muut koronan takia syrjään jääneet saadaan mukaan yhteiskuntaan.

Tämä kertoo siitä todellisesta hoitajatarpeesta, mikä Suomessa tällä hetkellä vallitsee. Siihen liittyen tämän kevään julkisten, naisvaltaistenalojen työtaistelut kertovat sen tilanteen, kuinka jälkeen jääneet ovat julkisen alan palkat suhteessa ammattiin tarvittavan koulutukseen nähden.

Meidän, Vasemmistoliiton kanta on selkeä.

Julkinen puoli tarvitsee selkeän monivuotisen palkkaohjelman, millä näiden alojen palkkoja korjataan. Oikeudenmukainen palkkaus on ennen kaikkea ihmisoikeuskysymys ja sen vuoksi valtionkin on sitä edistettävä.

On yhteiskunnan toimintojen kannalta tärkeää, että julkisten alojen työpaikat pääsevät pois palkkakuopastaan, jotta alalle hakeutuisi entistä enemmän nuoria työntekijöitä ja jo alalla olevat eivät väsyisi ja lähtisi. Tätä tapahtuu jo.

Pitää muistaa, että julkisen alan työpaikat ovat työvoimavaltaisia ja ne ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeitä.

Jos siellä ei ole riittävästi työntekijöitä, niin työn rasittavuus vie mielekkyyden työpaikasta pois. Vasemmistoliitto ei kannata pakkolakia, joilla hoivahenkilöstöä voidaan pakottaa töihin lakon aikana. Kannatamme sen sijaan siis palkkaohjelmaa, jolla nostetaan julkisen sektorin palkkoja.

On selvää, että tämä tulee maksamaan rahaa ja meidän on yhteiskuntana arvioitava yhdessä, minkä laajuiseen ohjelmaan varat löydetään. Emme kuitenkaan voi jatkaa tilanteessa, jossa yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeiltä aloilta käy työntekijäpako kohtuuttoman huonon palkan ja työolosuhteiden vuoksi. Yhteiskuntamme ei kestä sitä.

Vasemmistoliiton mielestä nyt on korkea aika polkaista käyntiin työ julkisen sektorin palkkakuilun kuromiseksi umpeen. Asiassa tarvitaan poliittista tahtoa ja voin luvata, että tämä ei tule jäämään vasemmistoliitosta kiinni.

Arvoisat kuulijat

Toivotaan, että pian rauha palaisi maailmaan, autetaan sodan uhreja ja rakennetaan parempaa maailmaa kaikki yhdessä. Yhteistyössä on voimaa aina ja erityisesti myrskyisinä aikoina.

Mukavaa ja rauhan sisältöistä vappua teille kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *