Pienituloisten auttaminen vaatii toimia

Venäjän raukkamainen hyökkäyssota Ukrainaan on täyttänyt ajatuksemme viime viikkoina. Sota suistaa ennen kaikkea ukrainalaisten elämän pois raiteiltaan kammottavalla tavalla, mutta sen vaikutukset ulottuvat nyt myös Suomeen paitsi turvallisuuspoliittisten ratkaisujen pohtimisena ja ukrainalaisten auttamisena myös elinkustannusten nousemisena.

Vasemmistolaisena poliitikkona olen huolissani siitä, että ruoka- ja energiakulujen nousu kolahtaa meillä Suomessakin erityisesti pienituloisten ihmisten elämään. Meidän jokaisen on tässä tilanteessa tärkeä ymmärtää, että jos arki ja juhlakin ovat jo valmiiksi kädestä suuhun elämistä, ei ole enää mitään, mistä tinkiä. Nyt puhumme perustavanlaatuisista asioista, kuten ruuasta, lämpimästä kodista sekä töihin ja välttämättömiin palveluihin liikkumisesta.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ehdotti juuri ylimääräistä korotusta kansaneläkeindeksiin, jotta hintojen nopeaan nousuun pystytään vastaamaan. Sarkkinen haluaisi toteuttaa tämän mahdollisimman nopeasti tämän vuoden aikana. Indeksikorotuksella siis tarkistettaisiin elinkustannusten nousua vastaavasti toimeentulotuen perusosaa, takuueläkettä, kansaneläkettä, työttömyysturvaa ja muita perusturvaetuuksia. Tämä olisi tässä tilanteessa oikeudenmukainen toimi, sillä se vastaisi osaltaan kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten hätään.

Kansaneläkeindeksin ylimääräinen korotus olisi melko yksinkertainen ja nopea tapa auttaa pienituloisia. Koronakriisin aikana on opittu, että pystymme kyllä nopeisiin ratkaisuihin, kun ihmisten toimeentulo romahtaa. Yksi esimerkki tästä on yrittäjien väliaikainen työmarkkinatuki.

Kriisiajan ratkaisujen lisäksi tarvitaan kuitenkin myös pidemmälle katsovia uudistuksia. On hienoa, että sosiaaliturvaa on alettu uudistaa parlamentaarisessa työryhmässä ja siihen on sitouduttu yli hallituskausien. Vasemmistoliitto on jo pitkään rummuttanut perustulon puolesta. Se turvaisi toimeentuloa nopeasti muuttuvissa tilanteissa ja kannustaisi aktiivisuuteen lannistamisen sijasta.

Tämä aika tekee entistä selvemmäksi sen, että on tärkeä pitää kiinni hyvinvointivaltiosta ja sen turvaverkoista sekä päivitettävä niitä rohkeasti tähän päivään. Tärkeää on, että teemme tätä työtä yhdessä ja ihmisten erilaiset lähtökohdat ymmärtäen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *