Koronasta selviäminen on suuren ammattilaisjoukon ansiota

Ukrainan sota on kohdistanut ihmisten mielenkiinnon ymmärrettävästi Putinin järjettömiin ja aggressiivisiin sotatoimiin. Haluan kuitenkin nostaa keskusteluun myös kotimaan työmarkkinatilanteen.

Julkisen puolen neuvottelutilanne on auki ja lakonuhat päällä. Näissä on kysymys pitkälti koronan tuomasta työn lisävaativuudesta, mikä on huomioitava palkkauksessa. On selvää, että korona toi kaikille työpaikoille, joissa ollaan kosketuksissa muiden ihmisten kanssa, ylimääräisen terveysriskin altistumisen vuoksi. Joillakin aloilla tämä tarkoitti jopa palkkatyön tekemisen ja yrittäjänä toimimisen estämistä. Nyt kun rokotekattavuus on hyvällä tasolla ja epidemia toivottavasti voiton puolella, on tärkeää kiittää kaikkia tahoja, jotka ovat rohkeasti tehneet työtä ja uhrauksia tämän epidemian aikana. Mielestäni heitä on laaja joukko eri ammattiryhmiä hoitajien ja lääkäreiden lisäksi.

Erityisen paljon ajattelen myös niitä, joilta pandemia on vienyt työn kokonaan. He menettivät koronarajoitusten vuoksi mahdollisuuden palkkatyöhön, mitä ei työttömyyspäiväraha tai yritystuki pysty täysin korvaamaan

Terveydenhoitoalalla myös siistijät ja sairaala-apulaiset tekevät erittäin tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, sillä heidän työnsä ansiosta hygienia säilyy hyvällä tasolla. He puhdistavat sairaaloissa koronapotilaiden jälkiä. Muissakin kiinteistöissä siistijät tekevät arvokasta työtä huolehtien kiinteistön puhtaudesta ja näin ennaltaehkäisten koronatartuntojen leviämistä. Samoin huoltopuoli on ollut osallisena koronatyössä. Esimerkiksi keittiöhenkilökunta pesee koronahoidossa olevien astiat ja ovat sitä kautta vaarassa altistua tälle ikävälle sairaudelle. Arvokasta työtä tekevät myös ne, jotka siivoaavat maahan heitettyjä kasvomaskeja, joita ainakin Helsingin alueella olen nähnyt paljon. Myös kuntien varhaiskasvatus ja julkinen liikenne ovat yhteiskunnan toimivuuden kannalta erittäin tärkeää.

Tässä pystyin luettelemaan vain muutamia esimerkkejä työntekijöistä, jotka ovat kantaneet harteillaan korona-ajan haasteita eri tavoin. Kiitokset kaikille siitä, että olette auttaneet omalta osaltanne pitämään yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

Nyt Putin ja Ukrainan sota on heittänyt meille uuden haasteen sodan pelon ja taloudellisten pakotteiden myötä. Toivon, että rauha palaa mahdollisimman pian Eurooppaan ja muuhun maailmaan ja pääsemme palamaan uuteen normaalin. Normaaliin, missä maailman markkinoita ja hyvinvointia tarkastellaan uudesta näkökulmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *