Vastuullista talouspolitiikkaa

Kulttuuri- ja taidealan ahdingosta on tullut paljon yhteydenottoja kevään aikana. Alan tilanne onkin erittäin vaikea ja hallitus puuttui siihen juuri myös lisätalousarviossaan, jossa alaa tuetaan omalla tukipaketilla. Vasemmistoliitto on pitkin koronakriisiä vaatinut lisätukea esimerkiksi freelancereille ja yksinyrittäjille, jotka helposti jäävät tukitoimien väliinputoajiksi. 

Olemme myös esittäneet tilanteen parantamiseksi niin kutsuttua Tanskan mallia, jossa kohdennettaisiin suoraa kompensaatiota kulttuurialan ammattilaisille. Hallituksen tukipaketti on hyvä alku, mutta kulttuurialan ihmisten heikkoon perusturvaan on puututtava pidemmällä aikavälillä myös esimerkiksi osana sosiaaliturvan uudistamista.

Varkauden kannalta hyvä asia on, että Varkauden teatterille ja museolle myönnettiin viime vuonna koronatukea. Tukea tuli keväällä 62 500 euroa ja syksyllä 200 000 euroa. Varkauden taide- ja museokeskukselle saatiin 12 000 euroa. 

Varkautelaisille kiinnostava uutinen on myös se, että eduskunnan käsittelyssä olevassa vuoden kolmannessa lisätalousarviossa jo päätettyä vt-23:n korjausrahaa lisättiin. Nyt tien korjaukset voidaan tehdä suunnitelmien mukaisella tasolla. 

Yhteensä lisätalousarviossa määrärahoja lisätään yhteensä 2 172 miljoonalla eurolla. Sen rahoituksesta 116 miljoonaa euroa liittyy EU:n kestävän kasvun rahoitukseen.

Korona on tuonut valtavia haasteita lasten ja nuorten hyvinvoinnille, mikä näkyy leikki-ikäisistä kouluikäisiin ja nuoriin aikuisiin. On tärkeää, että hallitus tekeekin lisäpanostuksia kaikille koulutusasteille varhaiskasvatuksesta lähtien. Myös mielenterveyspalveluiden saatavuutta parannetaan. 

Hallitus on myös sitoutunut korvaamaan kunnille ja sairaanhoitopiireille kaikki suoraan koronan hoitamiseen liittyvät kulut. Lisäksi lisätalousarviolla halutaan turvata työpaikkoja ja lieventää koronan aiheuttamia haittoja yrityksille. Esimerkiksi yritysten kustannustuen neljänteen hakukierrokseen varataan 200 miljoonaa euroa. 

Keskellä kriisiä vastuullista talouspolitiikkaa on varmistaa, että ihmisistä pidetään huolta ja kriisin yli päästään mahdollisimman pienin vaurioin. Tämä mahdollistaa myös talouden nopean toipumisen ja uuden kestävän kasvun kriisin jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *