Muuttuva ja kaunis Varkaus

Varkaus on muuttunut paljon viimeisien vuosikymmenten aikana. Aikaisempina vuosikymmeninä uusia asuinalueita rakennettiin paljon ja kaupunkikuvaa kohennettiin. Tavoitteena oli silloin yli 25 000 asukkaan kaupunki. Näillä satsauksilla Varkaudesta tehtiin ympäristöltään kaunis kaupunki.

Kaupunkimme hienosta yleiskuvasta huolimatta väkiluku on ollut jo vuosia laskussa. Se johtuu osittain kaupunkimme ikärakenteesta, sillä alle 15-vuotiaiden osuus on vain 12 prosenttia. Yli 65-vuotiaita ja sitä vanhempia varkautelaisia on 31,6 prosenttia.

Nämä luvut kertovat monta tärkeää asiaa. Ensinnäkin vähentynyt nuorten määrä kertoo, että meidän on satsattava laadukkaaseen ja monipuoliseen koulutukseen. Jotta nuoret jäävät Varkauteen, he tarvitsevat mielekkään opiskelu- ja työpaikan.

Toinen merkittävä tekijä on ikääntyvien asukkaittemme määrän kasvu. Nyt on tärkeää satsata heidän palveluidensa hyvään laatuun ja saavutettavuuteen. Vain näin voidaan taata hyvä vanhuus ja ihmisarvoinen elämä. Tällä saralla eläkeläisjärjestöt tekevät tärkeää kerho- ja liikuntatoimintaa. Siitä kiitos niiden aktiivisille toimijoille!

Myös työikäiset asukkaat tarvitsevat palveluita, jotta arki sujuisi ilman isompia vastoinkäymisiä.  Varhaiskasvatuksen tarve ja lähiopetuksen merkitys on kasvanut koronaepidemian aikana. Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen tarvitaan kouluja, seuratoimintaa ja kavereita, jotka tukevat toisiaan. Myös ikääntyneet tarvitsevat tapaamisia ja yhteisiä hetkiä. Onneksi meillä Varkaudessa on erilaista seuratoimintaa, mikä on monen ihmisen elämässä hyvin tärkeää. Vasemmistoliiton mielestä näiden palveluiden tukemisessa on yhteiskunnan oltava mukana.

Myös Varkauden elinkeinoelämä kohtaa haasteita. On tärkeää, että avoimet työpaikat ja ammatillinen koulutus kohtaisivat entistä paremmin. Elinkeinoelämän ja koulutuksen yhteistyö onkin entistä tärkeämpää. Lisäksi elinikäinen oppiminen nousee tärkeään asemaan, kun työelämä muuttuu nopeasti. On tärkeää, että myös kuntatasolla tehdään päätöksiä, jotka mahdollistavat uuden oppimisen ja oman osaamisen päivittämisen ihmisille kaikenlaisissa elämäntilanteissa ja elämänkaaren eri vaiheissa. Tässäkin kuntien palvelut ovat avainasemassa.

Kuntavaaleissa äänestäminen on tärkeää, sillä arkeen vaikuttavat päätökset tehdään pitkälti kunnissa. Me vasemmistoliiton ehdokkaat haluamme rakentaa hyvää elämää kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *