Lisätalousarvio antaa tukea koronakriisistä selviämiseen

Suomen talous on selvinnyt koronakriisistä toistaiseksi paremmin kuin odotettiin ja selvästi muita EU-maita paremmin. BKT:n arvioidaan kasvavan 2,5 % v. 2021.

Hallitus antoi kuitenkin heti vuoden alussa ensimmäisen lisätalousarvionsa. Tällä hetkellä pandemia näyttää Suomessa pahenemisen merkkejä, mistä myös hallituksen muut toimenpiteet kertovat. Lisätalousarvio sisältää hyviä ja tärkeitä satsauksia useille toimialueille.

Lisätalousarviolla puututaan pandemian jatkumisen aiheuttamiin vaikeuksiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon valtionavustuksiin ehdotetaan 17,5 miljoonaan lisäystä. Tämä raha on tarkoitettu kunnille lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen koronaviruspandemian aiheuttamassa tilanteessa ja sen jälkihoidossa mm. lastensuojelun keinoin. Tämä onkin tärkeää, sillä koronavuosi on ollut erityisen pitkä juuri lapsille ja nuorille, ja meidän on taattava lapsen oikeudet kaikkina, myös vaikeina aikoina.

Ammatillisen koulutuksen tukitoimiin on tulossa 17,5 milj. euron lisärahoitus. Tätä rahaa tarvitaan tukitoimiin, millä ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi pyritään parantamaan nuorten asemaa niin, ettei nuorten syrjäytyminen ja ammatillisen koulutuksen keskeytyminen lisääntyisi. Esim. viime vuonna ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen kiihtyi Helsingissä ja Vantaalla. Helsingin Sanomien mukaan koronavuonna keskeyttämisprosentti oli Helsingissä 12,7, kun se toissa vuonna oli 8,4. Etäopiskelu on vaikeaa erityisesti niille nuorille, joilla on oppimisvaikeuksia ja muita haasteita elämässään.

Nuorten tilanteen parantamisen kannalta on tärkeää myös, että nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä kesätyöpaikkojen lisäämiseksi osoitetaan 2,5 miljoonaa. Raha suunnataan nuoriso-, liikunta- ja urheiluseuroille. Koronakriisi on kiihdyttänyt lasten ja nuorten eriarvoistumista ja tähän kehitykseen hallitus haluaa nyt näillä toimillaan määrätietoisesti puuttua.

Kulttuuriala on kärsinyt koronasta kohtuuttomasti. Taiteen edistämiskeskus Taiken toimintamenoihin ehdotetaan 15 M€ lisäystä, mikä mahdollistaa koronasta paljon kärsineiden kulttuurin ja taiteen alan henkilöiden ja toiminimien tukemisen apurahoilla. Elokuvatuotantoyhtiöt saavat myös osansa, eli 5 miljoonaa euroa. Tämän ensiavun lisäksi tarvitaan selkeä suunnitelma sille, miten kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoita voidaan tukea jatkossa paremmin ja varmistaa turvalliset tapahtumat heti, kun koronatilanne sen sallii. 

Työttömyysturvan poikkeushelpotuksia jatketaan kesäkuun loppuun saakka. Siihen lisätään 61 miljoonaa euroa. Tällä pidetään suojaosan korotus edelleen 500 e/kk. Lisäksi yrittäjien väliaikaisen työmarkkinatuen saamisen ehdoille tulee lisäaikaa kesäkuun loppuun, mikä helpottaa yrittäjien tilannetta.

Vasemmistoliitolle on tärkeää, ettei talouden elpymistä hidasteta liian nopeilla sopeutustoimilla. Elvytys on tärkeää, jotta konkursseja ja pitkäaikaistyöttömyyttä voidaan torjua. Lisäksi tarvitsemme lähivuosina investointeja hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamiseen. Siksi myös öljylämmityksestä luopumisen tukemiseen on varattu 10 miljoonan euron lisäys.

Vaikka eduskunnassa tehdään tällä hetkellä paljon työtä, jotta selvitään pahimmasta tilanteesta yli mahdollisimman vähin vaurioin, niin koronakriisistä palautuminen tulee vaatimaan aikaa. Tärkeintä on nyt pitää kiinni turvallisuusohjeista sekä tukea kanssaihmisiä ja taloutta niin, että ihmisten hyvinvoinnista pidetään huolta ja työpaikat säilyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *