Varkauden ja Iisalmen istuntopaikkojen säilyminen suuri voitto!

Olen erittäin iloinen siitä, että ensi vuoden budjetissa turvataan Pohjois-Savon käräjäoikeuden Iisalmen ja Varkauden istuntopaikkojen rahoitus. Tämä vie lakkautusuhan pois niiden yltä.

Olen tehnyt pitkään työtä niin oppositiopuolueen kuin hallituspuolueenkin edustajana sen puolesta, että Sipilän hallituksen päätökset käräjäoikeusverkoston harventamisesta kuopataan. Tärkeää tässä on ollut myös yhteistyö muiden vaalipiirini kansanedustajien, kuten Markku Eestilän kanssa. Nyt tämä työ tuottaa tulosta.

Sipilän hallitus päätti harventaa käräjäoikeusverkkoa. Perusteena olivat taloudelliset, toiminnalliset ja henkilöstöön liittyvät arviot. Tällä hallituskaudella on tehty uudelleen arviointia Iisalmen, Varkauden ja Pietarsaaren istuntopaikkojen osalta.

Tässä arvioissa on tultu siihen tulokseen, että istuntopaikkojen lakkauttaminen ei tuo kustannussäästöjä. Päätös turvata istuntopaikkojen rahoitus on myös aluepoliittisesti merkittävä, sillä alueen vetovoiman kannalta on oleellista, että palvelut saa läheltä.

Lisäksi käräjäoikeusverkoston karsimisella olisi kauaskantoisia vaikutuksia ihmisten oikeusturvaan, kun käräjöintiin menisi entistä enemmän rahaa ja aikaa, kun välimatkat pitenevät.

On tärkeää, että tämä hallitus lähtee siitä, että verkosto pidetään entisellään. Jo nyt moni miettii, uskaltaako lähteä käräjöimään kuluriskin takia. Oikeusvaltiossa tämä asia ei saa olla kukkaron paksuudesta kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *