Hallitus vastaa koronan haasteisiin

Hallitus on tehnyt työtä hartiavoimin koronan aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen selvittämiseksi. Tilanne on tuonut tullessaan paljon epävarmuutta ja hätää niin yrityksissä kuin sen työntekijöissä. Iso kysymys on myös yksinyrittäjien tilanne. Kuinka he pärjäävät tulevaisuudessa ja pääsevät pahimman ajan yli?

Jo nyt on yli 300 000 työntekijää lomautettuna tai lomautusuhan alla. Tämä kertoo siitä, kuinka paljon epidemia vaikuttaa yrityksiimme, ja kuinka paljon olemme riippuvaisia erilaisten tuotteiden viennin ja tuonnin määrästä. Tilanne on nyt työllisyyden kannalta todella huolestuttava! Ihmisten taloudellista ahdinkoa lisää poikkeustilan jatkaminen 13.5. saakka. Mutta tämä on tärkeää ihmisten terveyden kannalta.

Onneksi hallitus on vastannut tilanteeseen nopeilla lakiesityksillä ja tilapäisillä sosiaaliturvan muutoksilla, jolla turvataan monipuolisesti niin työntekijöiden, yksinyrittäjien kuin muidenkin yrittäjien tukea ja toimeentuloa. Näitä ovat esimerkiksi työttömyysturvan laajennus ja muutokset sekä tukipaketit yrityksille. Näitä voidaan viedä kiireellisenä eteenpäin valmiuslain edellytyksin. Hallituksen hyvät ja eteenpäin tähtäävät esitykset ovat sellaisia, mitkä ovat olleet myös Vasemmistoliiton tavoitteiden mukaisia.

Vasemmistoliiton ministeri Aino-Kaisa Pekonen esitteli torstaina 2.4 työttömyysturvalain poikkeuslain voimalla tehdyt uudistukset, millä turvataan esimerkiksi yrittäjän oikeus työttömyysturvaan väliaikaisesti. Työntekijöiden kannalta tärkeä muutos on, että työttömyysturvasta poistetaan omavastuuaika. Tärkeää on myös, että työttömyyspäivärahan enimmäisaika ei kulu lomautuksen perusteella maksettaessa. Tämä siltä varalta, että ongelmat jatkuvat pidempään.  Valtio on sitoutunut maksamaan työttömyyskassoille omavastuuajan päivärahakulut.

Muutoksella on myönteinen vaikutus niin työntekijöiden kuin yrittäjien toimeentuloon. Tällä toimenpiteellä halutaan turvata myös pienyrittäjien toimeentulo ja se vastaa myös Vasemmistoliiton tavoitteita yrittäjien sosiaaliturvan laajentamisen osalta.

Lisäksi hallitus teki esityksen työntekijän eläkelain mukaisen vakuutusmaksujen tilapäisestä alentamisesta 2,6 prosenttiyksikköä 1.5.2020 alkaen.  Sen kesto olisi 8 kuukautta, minkä uskotaan helpottavan suurempien yritysten työllistämismahdollisuuksia. Lisäksi yritysten ja kuntien tukipaketti sisältää monia toimia, millä pyritään turvamaan työllisyyden ja yhteiskunnan palveluiden toimivuus tässä kriisitilanteessa  

Kaikki nämä hallituksen toimenpiteet ovat osa pakettia, millä turvataan yritysten mahdollisuuksia jatkaa toimintojaan sekä pitää kriisitilanteessa työttömäksi jäävät toimeentulon syrjässä kiinni. Näillä pyritään siihen, että saamme kriisin loputtua Suomen nopeasti työtä tehden nousuun!

Kirjoitus julkaistu Warkauden Lehdessä 4.4.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *