Koronaviruksen valtavat vaikutukset

Kun koronavirus lähti leviämään Kiinasta eripuolille maailmaa, sen aiheuttamat epidemiat on otettu vakavasti ja taudin aiheuttamia vaaroja ja kuolemia on pyritty estämään erilaisin toimenpitein

Kun koronavirus laskeutui Suomeen ja pääsi leviämään yhteiskuntaamme, alkoivat toimenpiteet näkymään meilläkin. Nyt olemme tilanteessa, jossa on päätetty ottaa käyttöön rajut toimenpiteet koronaviruksen haittojen ehkäisemiseksi.

Jo tartuntalain pohjalta tapahtumia on peruttu ja tapahtumapaikkoja sekä kouluja on suljettu. Ihmisiä eristetään, jotta koronaviruksen leviämistä hidastetaan. Epidemiaa ei voi siis kokonaan estää. Nyt tärkeintä on pitää tartuntojen virta tasaisena. Nopeasti nousuun lähtevät tartunnat olisivat vaikein paikka terveydenhoitojärjestelmällemme.  Rajaamalla kontakteja vain välttämättömään turvaamme ennen kaikkea riskiryhmissä olevia.

Viimeisimpänä keinona otettiin käyttöön valmiuslain tuomat keinot poikkeusajan toimenpiteisiin. Niiden avulla pystytään turvaamaan ihmisten hoidon ja avun saanti. Näiden kovien toimenpiteiden ohella hallitus on pyrkinyt turvamaan myös ihmisten perustarpeiden, kuten elintarvikkeiden saannin. Perustarpeita varten pidetään sosiaali- ja terveyspalvelut toiminnassa, samoin kaupat ja ravintolat ovat auki. Monet ihmiset tekevät nyt etätöitä, mutta monelle se ei ole mahdollista. Yhteiskunnan kriittisillä aloilla työskentelevät ja kotona riskiryhmäläisenä karanteenissa olevat ansaitsevat nyt meidän tukemme ja kunnioituksemme!

Myös maailman talouteen ja maailmanlaajuiseen kaupankäyntiin tämä pieni korona-jättiläinen on vaikuttanut ja muodostunut suureksi uhaksi. Se on pysäyttänyt maailman talouden ja tulee vaikuttamaan myös julkiseen talouteen, joten sen vaikutukset ovat arvaamattomia jokaisen ihmisen hyvinvointiin.  

Lähestulkoon kaikkiin yrityksiin tämä tulee vaikuttamaan suuresti. Siksi hallitus onkin ryhtymässä suuriin elvytystoimiin ja erilaisten tukipakettien rakentamiseen, jotta talouden pyörät saataisiin pidettyä pyörimässä. Haavoittumaisimmassa asemassa tulevat varmaan olemaan itsensä työllistäjät ja pienet yritykset, kun kysyntä romahtaa.

Nyt tehty valmiuslain käyttöönotto on sodanjälkeisen ajanjakson kovin poliittinen päätös Suomessa. Sen vaikutukset näkyvät jo nyt ihmisten arjessa. Lopulliset tulokset näemme vasta myöhemmin. Lisäksi tarvitsemme tarkennuksia ohjeistuksiin, sillä uusia kysymyksiä tai tulkintoja, joihin ei ole osattu vielä vastata, löytyy koko ajan edestämme. Lisäksi tilanne saattaa muuttua. Näiden kanssa hallitus tekee työtä nyt vuorokauden ympäri. Tilanne on kaikille uusi.

Lait ja rajoitukset ovat tärkeitä välineitä yhteiskunnan suojaamiseen, mutta ne eivät vapauta meitä yksilöinä vastuusta. Jokainen meistä on vastuussa siitä, että riskiryhmiä pystytään suojaamaan. Siksi tähän tilanteeseen pitää suhtautua vakavasti ja jokaisen meistä on huolehdittava omasta hygieniasta, pidettävä turvavälit kulkiessamme julkisilla paikoilla, käytettävä sitä kuuluisaa arkijärkeä sekä autettava niitä, jotka apua tarvitsevat.

Juttu julkaistu Warkauden Lehdessä 19.3.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *