Kohti selkeää ja oikeudenmukaista sosiaaliturvaa

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen käynnisti juuri yhden ihmisten arjen sujuvuuden kannalta merkittävimmistä 2020-luvun uudistuksista. Hallitusohjelmassa todetaan, että sosiaaliturvan uudistamisessa olennaista on parantaa järjestelmän luotettavuutta, kattavuutta ja ymmärrettävyyttä. Vasemmistoliitolle on tärkeää, että uudistus toteutetaan oikeudenmukaisesti perusturvan tasoa heikentämättä.

Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on paikoin niin monimutkainen ja vaikeaselkoinen, että ihmiset jättävät hakematta heille kuuluvia etuuksia. Tämän vuoksi koko prosessi hakukaavakkeista lähtien on selkiytettävä ja yksinkertaistettava. Lisäksi iso ongelma on järjestelmän ennakoimattomuus. Pieniä pätkiä töitä voi olla todella vaikea ottaa vastaan, jos koko perheen talous menee solmuun sen takia. Esimerkiksi lyhytaikaiset sijaisuudet katkaisevat työttömyyspäivärahan. Sijaisuuden tehtyään työtön voi joutua odottamaan kohtuuttomia aikoja palkkaansa ja palkkatietoja. Pitkät rahattomuusjaksot hankaloittavat kohtuuttomasti arkea, vaikka muuten sijaisuuksien tekeminen voi olla oman osaamisen ylläpitämisen kannalta tärkeää. Sosiaaliturvajärjestelmän on oltava sellainen, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa, helppoa ja sujuvaa.

Uudistuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että se tehdään ajan kanssa ja siihen sitoutetaan kaikki eduskuntapuolueet parlamentaarisessa komiteassa.  Vaikka uudistukseen on varattu kaksi hallituskautta, se ei tarkoita, etteikö konkreettisia parannuksia tulisi jo aiemmin. Aina, kun komitea löytää parannuskeinoja sosiaaliturvajärjestelmään, ne pistetään toimeen. Asiassa edetään siis määrätietoisesti ja tuloksia tehden.

On hienoa, että hallitus tarttuu rohkeasti isoihin, rakenteellisiin uudistuksiin. Tämä on pitkäjänteistä ja järkevää politiikkaa. Meidän on nyt tarkasti perattava sosiaaliturva läpi ja katsottava, miten se sopii yhteen alati muuttuvan työelämän ja ihmisten hyvin erilaisten ja nopeasti muuttuvienkin elämäntilanteiden kanssa. Olen ministeri Pekosen kanssa samoilla linjoilla siitä, että järjestelmästä on tehtävä sellainen, että työtä on helppo ottaa vastaan. Sen on oltava palkitseva, ei lannistava. Tämä on hyvä punainen lanka koko uudistustyölle.

Kolumni julkaistu 4.3.2020 Karjalaisessa ja Savon Sanomissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *