Elättääkö Helsinki muun Suomen vai muu Suomi Helsingin?

Iltalehti uutisoi tiistaina 18.2 kuinka valtionavut jakautuvat kunnittain. Otsikko oli tosi harhaanjohtava: ”Näin rikkaat kunnat rahoittavat köyhempiään- Katso kotikuntasi tilanne Helsingille ylivoimainen lasku muista”. Alaotsikko oli: ”Helsinki maksaa tasausjärjestelmän kautta 373,4 miljoonaa euroa muualle Suomeen”.

Ensinnäkin minusta on hyvä palauttaa mieleen, että valtionosuudet ovat valtion verotulorahaa. Kunnat eivät sitä siis omista, eli Helsinki ei sitä ole menettänyt. On hyvä muistaa myös, että valtionosuudet on tarkoitettu auttamaan niitä kuntia, jotka eivät muuten pysty täyttämään asukkaittensa perustuslaillisia peruspalveluita.

Helsingin asema Suomen pääkaupunkina on tuonut sinne paljon yhteiskunnan tarvitsemia hallintotyöpaikkoja. Hajasijoittamisesta on puhuttu pitkään. Todellisuudessa Helsingin hallinto on onnistunut estämään useita valtionhallinnon hajasijoittamisia. Näistäkin työpaikoista Helsinki ja kaikki pääkaupunkiseudun kunnat hyötyvät kunnallisveron kautta.

Lisäksi valtio on satsannut Helsinkiin erilaisia valtionavustuksia satoja miljoonia euroja esim. kulttuuripaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon. Näistä satsauksista saavat nauttia pääasiassa pääkaupunkiseudun asukkaat.

Lopuksi on hyvä tarkastella sitä, mistä raha Suomeen tulee. Tarkoitan rahaa, millä kustannetaan julkiset palvelut, joita kaikki tarvitsemme. Tärkein lähde on ja tulee olemaan viennin arvo. Vuoden 2018 viennin tilastoista ilmenee, että Uudenmaan osuus on 29 prosenttia eli vajaa kolmannes. Asukasta kohden viennin Uudenmaan arvo oli 12500 e/as/v tuona aikana. Vastaava viennin arvo asukasta kohden Varkaudessa oli n. 30 000 e/as/vuosi. Uudellamaalla julkisen alan työpaikkoja on n. 184 000, joista Helsingissä lähes 100 000, mikä on noin kolmannes Helsingin työpaikoista.

Pohjois-Savon osalta vientiluvut ovat myös mielenkiintoiset. Kokonaisvienti maakuntamme alueelta vuonna 2018 oli 1507 miljoonaa euroa. Siitä Varkauden ja Iisalmen seudun osuus 1200 miljoona, mistä molempien osuus n. 600 miljoonaa euroa.

Tarkastellessa viennin arvoa suhteessa asukaslukuun me varkautelaiset voimme huoletta todeta, että kyllä me asukasta kohden valtiolle enemmän annamme kuin sieltä takaisin saamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *