Onko meillä tarpeeksi keinoja puuttua netissä tapahtuvaan kiusaamiseen?

Minuun oli yhteydessä henkilö, jonka ystävästä oli levitetty kiusaamistarkoituksessa netissä video. Yrityksistä huolimatta videota ei oltu saatu poistettua. Internetissä tapahtuvat kiusaaminen, häirintä ja kunnianloukkaukset ovat lisääntyneet viime vuosina muun muassa sosiaalisen median myötä. Ilmiö on valitettavan tuttu esimerkiksi koulukiusaamisen muotona lasten ja nuorten keskuudessa, mutta sitä tapahtuu myös aikuisten kesken. On huolestuttavaa, että myös meillä Suomessa esimerkiksi toimittajat ja ihmisoikeusaktivistit ovat viime aikoina joutuneet massiivisten verkossa tapahtuvien hyökkäysten ja uhkausten kohteeksi ja joutuvat pelkäämään oman ja perheensä turvallisuuden vuoksi.

Kun kohteeksi joutunut henkilö löytää itsestään loukkaava materiaalia, hän voi ensin yrittää selvittää asiaa asianomaisen kanssa. Jos tämä ei auta tai onnistu, kohteeksi joutunut henkilö voi ottaa yhteyttä nettisivun tai sosiaalisen median kanavan ylläpitoon. Vakavimmissa tapauksissa uhri on oikeutettu vahingonkorvauksiin ja tekijä sakkoihin tai jopa vankeuteen, joten tällöin asia siirtyy poliisille. Ihmiset ovat kuitenkin hyvin erilaisessa asemassa sen suhteen, miten he osaavat ja pystyvät puolustamaan itseään tällaisissa tilanteissa. Lapset eivät välttämättä uskalla puhua asiasta aikuisille tarpeeksi ajoissa ja toisille saattaa nousta kynnykseksi ottaa yhteyttä ulkomaiseen sivustoon.

Sosiaalisen median aikakaudella loukkaava materiaali saattaa kuitenkin lähteä leviämään todella nopeasti. Tällöin uhrin oikeusturvan kannalta on oleellista saada materiaali poistettua netistä mahdollisimman nopeasti. Viranomaisten toimintamahdollisuudet saattavat olla epäselviä varsinkin tilanteissa, joissa suomalaiset käyttävät ulkomaisia sivustoja ja sosiaalisen median kanavia.

Jätän asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn seuraavaa:

Onko uhrilla tarpeeksi mahdollisuuksia puolustaa itseään, kun hän löytää netistä loukkaavaa materiaalia?

Miten poliisin toimivaltuuksia voisi parantaa netissä tapahtuvaan kiusaamiseen, häirintään ja kunnianloukkauksiin puuttumisessa?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *