Aloite välinelainaamosta Varkauteen

Jätin valtuustossa aloitteen urheiluvälinelainaamon perustamisesta Varkauteen ja se sai ilokseni taakseen melkein koko valtuuston!

Urheiluseuratoiminnassa vähävaraisten perheiden lasten asema on heikentynyt vuosi vuodelta. Tämä johtuu siitä, että perheet eivät pysty maksamaan seuramaksuja tai eivät pysty ostamaan kasvaville lapsilleen uusia harjoitusvälineitä. Eteenkin tilanteessa, kun lapsi tai nuori ei vielä ole löytänyt omaa lajiaan, niin varusteiden ostaminen tässä kokeiluvaiheessa saattaa muodostua perheille ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi johtuen varallisuuden puutteesta. Näin lapsilta saattaa kadota kiinnostus liikunnan harrastamiseen kokonaan.

Näitä tilapäisen urheiluvälineiden tarvetta varten löytyy Ruotsista konkreettinen ja toimiva malli. Siellä kunnat ovat perustaneet perheiden tukemiseen ja liikunnan edistämiseen liikuntavarusteiden kierrätystä teemalla: ”Siivoa autotallit, kaapit, varastot ja vintit kaikenlaisista urheilu- ja liikuntavarusteista. Tuokaa ne kirjastoon, olemme perustaneet kirjastoon lainauspisteen näiden liikuntatarvikkeiden lainaamiseksi eteenpäin.” Tällainen lainauspiste on saanut Ruotsissa suuren suosion ja se on osa kierrätystoimintaa. Niiden avulla voi lapsi ja nuori käydä testaamassa omaa lajiaan ilman varustekuluja.

Ruotsissa kuntalaiset varallisuudesta riippumatta voivat lainata näitä varusteita kahden viikon ajaksi. Lainausyksikkö ja lainaaminen ei leimaa ketään ja toimii julkisessa tilassa, jota kaikki voi käyttää. Myös mummon ja ukin luona vierailevat lapsenlapset ja muut kyläilijät käyttävät lainausta mielellään. Se, mikä näissä lainattavissa varusteissa on siellä merkille pantavaa on, että ne ovat hyvätasoisia ja nykyaikaisia.

Tällainen varustelainaamo, mihin asukkaat saavat lahjoittaa omia kunnollisia, jo käytöstä poistettuja liikuntatarvikkeita lainattavaksi eteenpäin, olisi tarpeen myös Varkaudessa. Sen avulla mahdollistettaisiin lasten ja nuorten monipuolinen liikunnan kokeilu!

Allekirjoittaneet esittävät, että Varkauden kaupunki lisää urheiluvarusteiden kierrätystä perustamalla liikunta- ja urheiluvälinelainaamon kirjaston tai työpajojen yhteyteen
Varkaudessa 26.3.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *