Hallituksen lahja aktiiviselle työttömälle

Eduskunta jatkaa tällä viikolla niin kutsuttua työttömyysturvan aktiivimallin käsittelyä. Sen päätavoitteena on, että hallitus etsii keinoja työttömien lisäpotkimiseen. Nyt hallitus haluaa laskea työttömyyspäivärahaa 4,65 prosenttia, jos työtön ei ole ollut 65 maksupäivän aikana tarpeeksi aktiivinen työmarkkinoilla.

Ehdotettu aktiivimalli laittaa työttömän epätietoiseen asemaan. Jos hän ei saa työpaikkaa tai työvoimapalvelua tai koulutuspaikka vaikka kuinka yrittäisi, hänellä on silti vaarana menettää noin viisi prosenttia toimeentulostaan. Mistä taikoa kaikille työpaikka korkean työttömyyden alueilla? Hallitus on itse tehnyt tästä vaikeaa, kun se on leikannut myös palkkatukityöllistämisrahoja.

Aktiivimalli on selkeää jatkoa hallituksen työttömien eriarvostamispolitiikalle. Ensin otettiin indeksikorotukset pois ja sitten vähennettiin ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan kestoaikaa sadalla päivällä. Työtä pitää ottaa vastaan entistä kauempaa, vaikka liikenneyhteydet puuttuisivat. Miten tällaisessa yhtälössä yhdistetään esimerkiksi pienten lasten vanhemmuus ja työnteko?

Minulle on tullut aktiivimallilain esittelyn jälkeen lukemattomia sähköposteja, joissa työttömät kertovat omasta vaikeasta taloustilanteestaan. Koskettavin oli viesti, jossa seitsenlapsisen perheen äiti kuvasi perheensä tilannetta. Hänen ansiosidonnaisen päivärahansa on päättynyt lokakuun lopussa. Työmarkkinatukihakemus on jätetty Kelalle ja siellä se seisoo edelleen, koska käsittelijöistä on pulaa. Näin rahaa ei tule tilille.

Hän asuu kunnassa, missä subjektiivista päivähoito-oikeutta on rajattu ja ryhmäkokoja kasvatettu. Perheen lasten oikeutta varhaiskasvatukseen on siis rajattu, koska vanhemmat ovat jääneet työttömiksi. Aktiivimallin voimaantulo vaikeuttaa perheen tilannetta entisestään, koska käytännössä puolison työmarkkinatuki tulee leikkautumaan 4,65 prosenttia ensimmäisen tarkkailujakson jälkeen! Jos vanhemmat saavat työtä, kotipaikkakunnalla on velvollisuus järjestää lapsille hoitopaikka kahdessa viikossa, mutta silpputyön tai työttömille suunnatun koulutuksen takia näin ei ole. Miten perhe tässä tilanteessa voi estää toimeentulonsa leikkauksen?

Perheen tilanne konkretisoi hallituksen politiikan seuraukset. Sekä työttömyysetuuksia että perhe-etuuksia on leikattu rajusti viime vuosina. Niin kutsuttu aktiivimalli on siis suora leikkaus jo valmiiksi heikossa asemassa olevilta työttömiltä lapsiperheiltä. Näin jatkuu Sipilän hallituksen eriarvostamispolitiikka!

Kirjoitus julkaistu Warkauden Lehdessä 19.12.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *