Väkivaltaa ehkäistään yhteistyöllä

Eduskunnan ensimmäinen viikko alkoi juhlavasti, kun palasimme eduskuntataloon ja istuntosaliin remontin valmistuttua. Päätöksentekoon tulee toivottavasti lisää arvokkuutta, mutta tämä riittäköön työympäristön kehityksestä.

Viime viikon aikana hallintovaliokunnassa käsiteltiin Turun traagista tapausta. Kuultavina viikon aikana olivat sisäministeri Paula Risikko, kansliapäällikkö Päivi Nerg ja koko poliisivirastojen ylin johto suojelupoliisia myöten.

Yhteinen piirre heidän esityksessään oli, että tulevaan budjettiin on lisätty tuntuvasti rahaa niin suojelupoliisin, keskusrikospoliisin kuin koko poliisitoiminnan osalle. Tämä mahdollistaa sen, että alalle voidaan palkata lisää ammattilaisia. Tämä on hyvä asia, sillä valiokunnassa olemme jo pidemmän ajan olleet huolisamme tilanteesta ja vaatineet yksimielisesti korjausta asiaan. Meillä on oltava lisää keinoja ja resursseja, millä voimme ennaltaehkäistä väkivaltaa.

Terrorismin uhan varalta Suomen viranomaisilla on hyvät kansainväliset yhteydet ja tiedonsaantimahdollisuudet ja he tutkivat todella tiheällä seulalla saamiaan vihjeitä. Vihjeiden määrä on valtava. Siksi on hyvä, että henkilöstöä saadaan nyt lisää. Mutta parantamista meidän yhteiskunnan viranomaistoiminnassa ja sen yhteistyössä sekä myös lainsäädännössä on edelleen, jotta järkyttäviltä tapauksilta säästyttäisiin.

Poliisin, sosiaaliviranomaisten ja lääkäreiden välistä yhteistyötä on kehitettävä. Tätä varten viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia on selkeytettävä. Vaikka sosiaaliviranomaisilla on mahdollisuus antaa henkilötietoja poliisisille epäilyttävissä tapauksissa, niin yksilön tietosuojaan vedoten näin riittävän usein ei toimita. Silloin viranomaisilta saattaa jäädä tärkeä osa tarvittavasta tiedosta seulomatta ja arvioimatta. On toki ymmärrettävää, että tasapainottelu yksilön tietosuojan ja yleisen turvallisuuden välillä ei varmasti ole helppo tehtävä.

Näihin asioihin, sekä muihin lakiasioihin, tulemme paneutumaan heti tämän syksyn aikana. Näin teemme, jotta minimoimme riskit, ettei Turun terrori-iskun, Imatran kolmoismurhan tai Kauhavan koulusurmien kaltaisia traagisia tapahtumia enää tulisi.

Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista ja sellaisena me vasemmistoliitossa haluamme sen pitää!

Mielipidekirjoitus on julkaistu Warkauden Lehdessä 13.9.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *