Syksyä kohden

Kesä alkoi uudella valtuustokaudella. Tällä hetkellä on tärkeää saada varkautelaisten elinolojen kehittämiseksi selkeät suunnitelmat ja tavoitteet. Nyt on lisättävä asukkaiden hyvinvointia ja pidettävä hyvää huolta kaupungin omaisuudesta. Tavoitteiden saavuttamisessa avainasemassa on motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilökunta. Lisäksi kaupungin ja sen yhtiöiden taksapolitiikka ei saa olla kohtuuton.

Taksapolitiikkaan liittyen minuun oli yhteydessä varkautelainen omakotiasukas, joka huomautti vesilaskun suuruudesta. Kerroin hänelle, että Varkauden puhtaan- ja jäteveden hinnan määrittelee Keski-Savon Vesi Oy. Valtuutettuna en pysty päättämään vesitaksoista, vaan se asia kuuluu yhtiön hallitukselle. Kaikki tämä tehtiin vain siksi, että haluttiin kaupungin taseen näyttävän hienommalta. Nyt kaupunkilaiset joutuvat maksamaan vesilaitoksemme infran toiseen kertaan, koska vesi-ja viemärilaitoksen infra ja omaisuus siirrettiin yhtiölle velkana.

Taksojen kehitys jäi vaivaamaan minua, joten tarkistin hinnoittelun kehityksen. Puhtaan- ja jäteveden taksat ovat nousseet yhtiön perustamisesta vuodesta 2011 vuoteen 2016 mennessä peräti 18 prosenttia ja perusmaksut 23 prosenttia, eikä valtuustolla ole ollut asiassa päätäntävaltaa. Tämä pitää nostaa keskusteluun, päästäänkö tästä jatkuvasta korotuskierrosta irti!

Eräs varkautelainen kerrostalon asukas esitteli minulle sähkölaskuaan, minkä suuruus oli 76,9 euroa. Siitä sähkön energiamaksu 9,25 euroa, siirtomaksu kulutuksen osalta 7,44 euroa ja loput olivat siirron perusmaksua ja veroa. Veron osuus oli 5,65 euroa! Tämä osoittaa, että sähkölaskun loppusummasta suuri osa on muuta kuin kulutusta. Sähkön kulutusta säätelemällä voi siis säästää hyvin rajallisesti, eikä se ole tehokas ratkaisu asumiskulujen tiputtamiselle. Vasemmistoliiton tavoitteena on taata kohtuuhintainen ja laadukas asuminen kaikille ja taksapolitiikkaan pitääkin kiinnittää huomiota myös valtakunnallisesti.

Toivoa tällä hetkellä tuo, että varkautelaisten työllisyys on mennyt parempaan suuntaan. Kaupungin talous on numeroina kunnossa. Tosin se on sisältänyt verojen ja erilaisten maksujen sekä taksojen korotuksia. Pienituloisten ja pitkäaikaistyöttömien tilannetta pahentaa lisäksi hallituksen tekemät palveluiden ja lääkkeiden omavastuuosuuksien korotukset. Syksyllä sote-uudistus palaa eduskunnassa taas työpöydälle ja Vasemmistoliitolle yksi tärkeimmistä asioista uudistuksessa on, että asiakasmaksuja alennetaan kaikilta ja pienituloisilta maksujen aiheuttamat tulomenetykset korvataan kokonaan.

Jännityksellä odotan myös syksyn työmarkkinakierrosta, koska se ei varmasti tule olemaan helppo. Epäreiluuden tunnetta on kasvattanut pörssiyhtiöiden johtajien palkkojen nouseminen viime vuonna jopa 18 prosentilla. Samaan aikaan sotu-maksuja on siirretty työnantajilta työntekijöille, työaikaa on kasvatettu sekä julkisen puolen lomarahoja leikattu. Toivottavasti yksipuolisesta, työntekijöitä kurjistavasta sanelulinjasta päästään eroon. Yhdessä sopiminen, missä annettaan riittävä palkka myös tuloksen tekijälle, on kestävin ratkaisu kaikkien osapuolten kannalta.

Kolumni on julkaistu Warkauden Lehdessä 12.8.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *