Uusi hankintalaki uhkaa haja-asutusalueiden jätehuoltoa

Vasemmistoliiton varkautelainen kansanedustaja Matti Semi vaatii uudistettavaan hankintalakiin muutosta jätehuollon osalta. Sipilän hallituksen esityksessä uudeksi hankintalaiksi esitetään, että kunnallisten sidostoimintayhtiöiden, kuten jätehuoltoyhtiöiden toimintaa rajoitetaan niin, että ne eivät saa enää myydä palvelujaan täysin muille, kuin omistajilleen.

– Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, että kunnalliset jätehuoltoyhtiöt eivät saisi enää täysin hoitaa esimerkiksi yritysten jätehuoltoa, koska vain omistava kunta voisi käyttää oman jätehuoltoyhtiönsä palveluja, Semi sanoo.

– Valitettavasti hallituksen esitys eduskunnalle hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi on merkittävästi tiukempi kuin EU:n hankintadirektiivi. Mikäli hankintalaki toteutuu esitetyssä muodossa, heikkenevät etenkin haja-asutusalueella sijaitsevien yritysten jätehuoltopalvelut, Semi sanoo.

Semin mukaan esitys vaarantaisi myös Itä-Suomen alueelle kaavailtuja investointeja.

– Kaksinkertainen logistiikka myös nostaa vääjäämättä kotitalouksien, maanviljelijöiden ja yritysten jätehuoltokustannuksia. On huomioitava, että esimerkiksi Riikinvoima Oy:n juuri koekäyttövaiheessa oleva jätteenpolttolaitos on mitoitettu osin myös yritysjätteille EU:n hankintalain mukaisesti. Nyt vaarana on, että Riikinvoimalle ei voida viedä yritysjätettä eli 123 M€ investointi jää vajaakäytölle ja samaan aikaan Itä-Suomen yritykset joutuvat viemään jätteitään merkittävästi kalliimmalla hinnalla muualle. Myös Kuntaliitto pitää lakiesitystä riskinä kunnalliselle jätehuollolle, Semi sanoo.

Semi kommentoi asiaa puheenvuorossaan eduskunnan täysistunnossa 7.9. uuden hankintalain lähetekeskustelussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *