Itsenäisistä maatalousyrittäjistä tehty torppareita

Eduskunnassa keskusteltiin tänään välikysymyksestä, joka koskee suomalaisen maatalouden kriisiä. Kansanedustaja Matti Semi nostaa esiin erityisesti maanviljelijöitä kiusaavan byrokratian. Suuri osa maataloustuista maksetaan valtion varoista ja EU:n osuus on pudonnut joka ohjelmakauden jälkeen. Silti on rakennettu sekä EU:n vaatima että oma kansallinen valvontajärjestelmä, jota täytyy noudattaa.

– Tämä ei tunnu oikealta. EU:n maksuosuus vähenee, mutta valvonta tiukkenee joka vuosi. Vasemmistoliitto on jo aiemmin keväällä vaatinut, että maatalouteen kohdistuvaa pikkutarkkaa byrokratiaa, joka liittyy EU-tukisäännöksiin ja niiden valvontaan, pitää keventää. Nyt maanviljelijöitä kiusataan kohtuuttomasti, kun tukia peritään takaisin aivan olemattomistakin rikkeistä! Semi ihmettelee.

Semin mukaan olisi myös kohtuullista, että maanviljelijät saisivat kriisiajalla helpotusta kiinteistöverosta.

– Vasemmistoliitto on myös esittänyt, että elinkelpoisten tilojen konkurssit pitää estää sopeutumislainoilla ja korkotukilainojen maksulykkäyksillä, Semi toteaa.

Ruokakauppojen alennuskampanjat ovat kasvattaneet tuottajien ahdinkoa. Semin mukaan kauppa kyykyttää elintarviketeollisuutta ja se siirtää riskin tuottajalle pudottamalla hintoja yksipuolisella ilmoituksella.

– Meidän on siis huomattava myös se, että maataloustuotteiden tuottaja ei toimi vapaana yrittäjänä, jolla on satoja asiakkaita. Kilpailu onkin avattava myös maatalouteen. Ruotsissa maitotila saa myydä 20 prosenttia kilpailijalle ilmoittamalla tästä kuukausi etukäteen omalle meijerille. Tällaista vaihtoehtoa ei Suomessa ole. Toisin sanoen itsenäisistä maatalousyrittäjistä on tehty torppareita! Nyt on kiire ja tarvitsemme hallitukselta pikaisesti konkreettisia toimia. Muuten edessä on maatilojen konkurssiaalto, Semi sanoo.

Lisätietoja: Matti Semi, 050 513 0688, matti.semi@eduskunta.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *