Nyt on leikkauspolitiikan vaihtoehtojen aika

Kansanedustaja Matti Semi puhui vappuna Kuopiossa, Leppävirralla ja Siilinjärvellä. Puheissaan hän kritisoi voimakkaasti hallituksen tapaa koetella haurasta luottamusta työmarkkinaosapuolten kesken.

– Ministerit toivovat kovasti, että kilpailukykysopimus saadaan aikaan. Kuitenkin hallitus esittelee uusia työttömien asemaa merkittävästi heikentäviä uudistuksia, kun neuvottelut ovat kesken. Haluaako hallitus todella, että sopu saadaan aikaan? Matti Semi ihmetteli.

Matti Semin mukaan hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan kohdistuu paljon odotuksia, sillä tähän asti hallitus on politiikallaan kasvattamassa sekä tuloeroja että sukupuolten palkkaeroa.

– Hallitus rajasi esimerkiksi äitiys-, isyys- ja vanhempainrahakausien lomakertymän kuuteen kuukauteen. Tämä on suoraa naisten palkan leikkaamista, sillä naiset käyttävät edelleen valtaosan perhevapaista. Tuntuu myös siltä, että hallituksen tavoite nostaa työllisyysastetta ei koske naisia. Päiväkotiryhmien suurentaminen, päivähoidon maksujen korottaminen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen ovat jo nyt saaneet erityisesti naiset miettimään, palaavatko he työelämään perhevapaiden jälkeen, Matti Semi totesi.

Jos hallitus aikoo uskottavasti tavoitella työllisyysasteen nostamista, on sen Semin mukaan vaadittava vastuullisempaa henkilöstöpolitiikkaa myös valtionyhtiöiltä.

– Sekä VR että Posti ovat olleet tämän vuoden suurimpia irtisanojia. Olen ihmeissäni siitä, että valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Sipilä on ollut hiljaa valtionyhtiöiden ylisuurista yt-neuvotteluista, Matti Semi sanoi.

Kiitosta hallitukselle Matti Semi antoi liikennehankkeiden edistämisestä. Valtatie 5:n korjaaminen välillä Mikkeli-Juva on ollut Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajien yhteinen tavoite.

– Nyt tämä yhteistyö tuottaa tulosta, kun hanke saadaan käyntiin. Päätöksellä on suuri merkitys tieliikenteen turvallisuudelle, alueen asukkaille, matkailulle ja muulle yritystoiminnalle. Lisäksi pitää kiittää hallituksen jo aikaisemmin päätetyistä korjausvelkarahoista, joilla saadaan uusittua Jännevirran silta sekä uusintapäällysteisiin lisärahoitusta, Matti Semi sanoi.

Matti Semin vappupuheiden vahva viesti on, että leikkauspolitiikalle on vaihtoehtoja.

– Myös hallitus tietää varsin hyvin, että valtion budjetti olisi tasapainossa, jos harmaa talous saataisiin kuriin ja verovuoto veroparatiiseihin tukittaisiin. Leikkauspolitiikan vaihtoehto on myös verotuksen muuttaminen oikeudenmukaiseksi. Vasemmistoliitto lähtee siitä, että kaikkia ansio- ja pääomatuloja on verotettava yhteisen progressiivisen taulukon mukaan. Työelämään Vasemmistoliitto on esittänyt myös monia uudistuksia, kuten oman paikallisen sopimisen mallinsa, jossa yleissitovat työehtosopimukset muodostavat perälaudan, Matti Semi muistutti.

Lisätietoja: Matti Semi, 050 513 0688, matti.semi@eduskunta.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *