Hallitus jatkaa työttömien kurjistamista

Eduskunnassa on tällä viikolla keskusteltu hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta. Kansanedustaja Matti Semin mukaan hallituksen punaisena lankana näyttää olevan työttömien syyllistäminen ja työelämän epävarmuuden lisääminen.

– Kaikenlaiset palkattomat työllistämistoimet edistävät vain ihmisten syrjäytymistä ja muunlaista osattomuutta, joka pahimmillaan siirtyy sukupolvelta toiselle. Työttömien on sitouduttava jopa palkattomiin työllistämistoimiin, mutta työnantajilta samanlaista sitoutumista ei vaadita. Päinvastoin monet hallituksen uudistukset tähtäävät siihen, että työnantajan on entistä helpompi päästä työntekijästä eroon. Lisäksi hallituksen leikkauspolitiikan takia työpaikkoja häviää hurjia määriä koko ajan erityisesti naisvaltaiselta julkiselta sektorilta. Miten tämä edistää työllisyysasteen nostamista? Matti Semi ihmettelee.

Hallitus on päättänyt leikata 0,85 prosentin tasasuuruisella vähennyksellä esimerkiksi lapsilisiä, vähimmäispäivärahoja, kansaneläkkeitä, takuueläkkeitä, kotihoidon tukea, elatustukea, työmarkkinatukea ja eläkkeensaajan asumistukea.

– Julkisen talouden suunnitelmaa lukiessani mietin, mihin perustuu ajatus siitä, että ihmisten ostovoimasta leikkaamalla ja tuloeroja kasvattamalla saadaan Suomi nousuun. Nämä leikkaukset ovat arvovalinta, joka kolahtaa kaikkein pahiten pienituloisiin, Matti Semi sanoo.

Matti Semi puhui eduskunnassa myös yhteiskunnan työllistämismahdollisuuksien puolesta.

– Työllistämistukityöpaikka on hyvä, vaikkakin tilapäinen keino saada työttömyys katkaistua. Sen avulla työtön voi pitää yllä työkuntoa ja ammattitaitoa. Parhaimmillaan se johtaa siihen, että työllistetty löytää uuden ammatin ja hakeutuu sitä vastaavaan koulutukseen. Tällaisen suurtyöttömyyden ja taantuman aikana tukityöllistäminen on tehokkain keino työttömän työkunnon ja ammattitaidon ylläpitämisessä, Matti Semi sanoo.

Lisätietoja: Matti Semi, 050 513 0688, matti.semi@eduskunta.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *