”Fantastinen yliopistouudistus” rapauttaa sivistystämme

Viime hallituskaudella kokoomuspääministeri Jyrki Katainen kehui yliopistouudistusta fantastiseksi. Vuonna 2012 hän totesi myös, että ”yksi hienoimpia asioita yliopistouudistuksessa on hallintomallin uudistuminen. Yliopistojen hallituksilla on nyt vahva rooli ja niistä on tullut rehtoreille apuvälineitä”.

Kokoomusvetoisesti tehty yliopistouudistus ja SSS-hallituksen jatkama koulutuspolitiikka ovat murtamassa suomalaisen sivistyksen. Itä-Suomen yliopistossa on käyty jo seitsemät YT-neuvottelut. Muissakin yliopistoissa heiluu irtisanomisen sapeli. Yliopistotyöntekijät ja opiskelijat ovat tyrmistyneitä, huolissaan ja peloissaan. Fantastisuus on kaukana niistä toimista, joilla koulutuksesta nyt leikataan. Oikeassahan pääministeri Katainen oli siinä, että yliopistojen hallitukset joutuvat tekemään likaisen työn ja poliitikot voivat katsella menoa sivusta.

Saimme tällä viikolla tiedon Savonlinnan yliopistokoulutuksen alasajosta, kun opettajankoulutus aiotaan keskittää Joensuuhun. Ratkaisu on raju isku Savonlinnan alueelle. Vaikka toimintoja siirretään Joensuuhun, ei tässä pelissä ole varsinaisia voittajia. Kukaan ei hyödy siitä, jos itäsuomalaiset kaupungit ajautuvat kilpailutilanteeseen. Yhteistyö on kaikkien etu. Nyt on ymmärrettävä, että tehtyjen ratkaisujen taustalla on ”fantastinen yliopistouudistus” ja rajut leikkaukset koulutuksesta ja samalla tulevaisuudelta.

Nykyiset hallituspuolueet lupasivat ennen vaaleja, että koulutuksesta ei leikata. Erityisesti ihmetyttää keskustalaisten ja perussuomalaisten poliitikkojen toiminta. Aluepolitiikasta ei näytä olevan enää mitään jäljellä, kun koulutuksesta leikataan rajulla kädellä.

Pelkona on, että ”fantastinen yliopistouudistus” saa jatkokseen muutakin ”fantastista”. SOTE-uudistuksen tuulet puhaltelevat rajusti yksityistämisen suuntaan. Työntekijöillä on pian suru puserossa muuallakin kuin yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *