Missä on hallituksen omistajaohjaus?

Olen seurannut huolestuneena, kuinka valtio-omisteiset yhtiöt VR ja Posti pahentavat maamme työttömyyttä ylisuurilla yt-neuvotteluilla. Viimeisimpänä VR ilmoitti irtisanovansa yli 200 henkilöä ja lisäksi lomauttavansa henkilöstöä määräajaksi. Suuria irtisanomisia VR perustelee kilpailukyvyn ja asiakaslähtöisyyden parantamisella. Henkilöstön selkänahasta rahoitetaan myös alkuvuonna voimaan tullut junalippujen hintauudistus. En voi mitenkään hyväksyä tällaisia irtisanomisia.

Itä-Suomesta käsin VR:n tavoitteet asiakaslähtöisyyden parantamisesta kuulostavat kummallisilta. Viime syksynä liikenne- ja viestintäministeriö ja VR kertoivat suunnitelmistaan hallitusohjelman säästötavoitteiden toteuttamiseksi. Itäsuomalaiset olivat leikkausten suurin kärsijä, sillä lakkautettavien juna-asemien lista on pitkä ja yhteydet länteen ja pohjoiseen heikkenevät kohtuuttomasti. Raideliikenteen leikkaukset suurten työttömyyslukujen Itä-Suomesta tulevat vielä kalliiksi. Sujuva raideliikenne on tärkeää sille, että ihmiset työllistyvät myös ruuhka-Suomen ulkopuolella.

Pääministeri Sipilä vastaa valtion omistajaohjauksesta, mutta hän ollut hämmästyttävän hiljaa valtionyhtiöiden mittavista yt-neuvotteluista ja raideliikenteen heikennyksistä. Jos hallitus aikoo uskottavasti tavoitella työllisyysasteen nostamista, on sen alettava vaatia vastuullisempaa henkilöstöpolitiikkaa valtionyhtiöiltä. Johtaminen on hukassa, jos kilpailukykyä kasvatetaan koko ajan ylisuurilla yt-neuvotteluilla, mikä pahentaa myös jäljelle jääneen henkilöstön jaksamisongelmia. Uupuneelta henkilöstöltä ei voi vaatia kilpailukyvyn tai asiakaslähtöisyyden parantamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *