Kansallisomaisuutemme ei ole kaupan

Julkaistu Warkauden Lehdessä 24.3.2016

Yksi kevään suurimmista väännöistä eduskunnassa on metsähallituslain muuttaminen. Uuden metsähallituslain tavoitteena on ollut muka selkeyttää Metsähallituksen hallintojärjestelmää. Lisäksi hallitus on perustellut metsähallituslain uudistusta myös EU:n kilpailuneutraliteettivaatimusta. Siksi nykyisin valtion liikelaitoksena toimivan Metsähallituksen metsätalouspuoli pitäisi hallituksen mukaan muuttaa osakeyhtiöksi.

Onneksi vasemmistoliiton meppi, Merja Kyllönen, puuttui hallituksen ideologiseen yhtiöittämisvimmaan kysymällä asiasta EU:n kilpailukomissaarilta. Komisaari vastasi Kyllösen kirjalliseen kysymykseen jo viime joulukuussa, ja vastaus toimitettiin maa- ja metsätalousministeriöön. EU ei vaadi Suomen Metsähallitukselta mitään erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta. Hallituksen perusteet yhtiöittämiseksi ovat siis täysin tuulesta temmattuja!

Vasemmistoliitto on alusta lähtien nähnyt Metsähallituksen yhtiöittämisessä monenlaisia ongelmia. Avoimuus on erittäin tärkeää, kun on kyse kansallisomaisuudestamme, Suomen luonnosta. Yhtiöittämisen suuri riski on, että kansalaisten tiedonsaanti ja eduskunnan päätöksenteko vaikeutuisivat oleellisesti. Yhtiöittäminen raottaa myös ovea yhteisen omaisuutemme käytön siirtymisestä ulkomaiseen omistukseen. Nämä ovat riskejä, joita me vasemmistoliitossa emme halua ottaa.

Metsähallituksen organisoimisella on suuri merkitys koko Suomen luonnolle. Metsähallituksen hallinnassa on lähes kolmannes Suomesta, eli reilut 12 miljoonaa hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita. Omaan vapaa-aikani kuluu paljolti metsässä liikkuminen ja harrastaminen ja tiedän, että Metsähallituksen metsät ja vesialueet ovat tärkeä osa niin varkautelaisille kuin muille luonnossa liikkujille.

Olen erittäin huolissani myös Metsähallituksen luontopalveluiden tilasta, jos tämä yhtiöittämismalli menee eteenpäin. Tulevalle yhtiölle asetettavat tulostavoitteet saattavat aiheuttaa painetta retkeilyalueiden ottamista metsätalouden toiminnan piiriin. Tämä tulee vaikuttamaan retkeilyyn ja sitä kautta matkailuun eri puolilla Suomea. Näillä alueilla Metsähallituksen rooli on ollut tähän mennessä luonnon monimuotoisuutta suojeleva, mikä on hyvä asia. Meidän tulee vaalia tätä luonnon perintöä sekä myös säästää sitä tuleville sukupolville!

Metsähallituslaki on herättänyt suurta huolta ihmisissä ympäri maan. Pysäytetään metsähallituslaki –adressi keräsi melkein 130 000 allekirjoitusta vajaassa kolmessa viikossa. Myös adressin pääpaino oli yhtiöittämisen kritisoimisessa.

Sen sijaan, että porvarihallitus ja ministeri Tiilikainen toistelevat väitteitä yhtiöittämisen pakosta, on sen nyt selvitettävä muita demokratian ja luonnonsuojelun kannalta parempia vaihtoehtoja. Tärkeintä on turvata avoin tiedonkulku sekä eduskunnan vaikutusmahdollisuus Metsähallituksen toimintaan. Näin meidän yhteiset maa- ja metsäomaisuudet säilyisivät kansallisomaisuutena jatkossakin.

Siksi eduskuntaryhmämme mielestä on tärkeää, että metsähallituslaki valmistellaan vielä kerran huolellisesti uudestaan. Tätä mieltä olivat myös monet laista lausunnon antaneet tahot, kuten ympäristöjärjestöt, MTK ja Metsäalan Asiantuntijat.

Metsähallituslain käsittely jatkuu eduskunnassa heti pääsiäisen jälkeen. Vasemmistoliiton mielestä lakiesitys tulee hylätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *